Väinönputki – Angelica archangelica – Kvanne

5,90 

  • siemenet kerätty Lapista
  • suositellaan syyskylvöä, kun siemenet ovat tuoreita
  • kukinta heinä-elokuu, korkeus 100-200 cm
  • annos ~ 0,2 g ~ 120 siementä

Ilmainen ja nopea toimitus.

 

Varasto loppu

Kuvaus

Väinönputki – Angelica archangelica – Kvanne frön – siemenet.

Väinönputki on kaksi- tai kolmivuotinen nopeakasvuinen sarjakukkaisiin kuuluva vihannes, mauste- ja rohdoskasvi.

Sopii kotipuutarha viljelyyn sekä koristekasviksi puutarhan kostealle alueelle. Tarvitsee kasvaakseen ravinteikkaan, syvämultaisen ja kostean sekä valoisan kasvupaikan. Sopiva kompostimäärä kasvupaikalle ennen istutusta on 4-5 kg/m². Kali ja boori ovat tärkeitä ravinteita. Happamuudeltaan multa voi olla neutraali tai lievästi hapan.

Viihtyy luonnossa etenkin Taka-Lapin tuntirialueella, rehevillä puronvarsilla ja joenrannalla. Juurta voi käyttää mausteena, lehtiä ja nuoria kukintoja vihenneksina ja varresta voi tehdä hilloa tai makeisia. Myös porot ja karhut käyttävät kasvia ravintonaan.

Kylvä väinönputken siemenet lopulliselle kasvupaikalleen mielellään syksyllä, koska kylmäkausi edistää itämistä.Itävyyden kannalta suositellaan syyskylvöä, koska siemenet ovat vielä tuoreita. Keväällä itävyys on heikentynyt. Siemeniä ei peitetä, koska ne itävät parhaiten valossa. Pelkkä maantiivistys riittää. Jos hankit siemenet talvella, niin sekoita ne esim. kosteaan hiekkaan ja pidä +0-3 oC:ssa 4-5 viikkoa. Itämisen alkaessa siemenet kylvetään potteihin tai hajakylvönä laatikkoon.

Kukkii kaksi- tai kolmivuotiaana ja kestää erittäin hyvin kylmää. Rauhoitettu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien eteläpuolella.